Arama yap

Baca Temizliği


Karbon monoksit ve yanmamış gaz zehirlenmesinden hayatlarını kaybeden insanların haberlerini her gün gazetelerde okuyorsunuz. Her kış bu haberler tekrar tekrar gazete sütunlarını işgal ediyor. Her yıl muntazaman temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum (is) birikmesi dolayısıyla tıkanır.
Tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı bulunan dumanı geri teper, içeri verir. Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlılar hayatlarını kaybederler. Bunun üç ana sebebi vardır:
Baca temizliği, itfaiye teşkilatından aldığı izinle ve belediye encümeninin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden, faaliyet gösteren özel firmalara temizletilmelidir.

Bacanız eğitimli ve kalifiye elemanlar tarafından hassas bir şekilde temizlenmiş olacağından, bacanızın çekişi çok iyi olacaktır. İyi çeken bir baca yakıtı tam yakacağından, hem daha az yakıtla daha çok ısınma sağlayarak baca temizliği için yaptığınız masrafı fazlasıyla geri kazanmış olacak, hem de karbon monoksit zehirlenmelerine karşı hayatınızı emniyete almış olacaksınız.

Bunu önlemek için, 26 Temmuz 2002 tarih, 24827 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 58.Maddesi aynen şöyle der:
Doğal gazlı binaların yılda 1 kez
Fuel-oilli binaların yılda 2 kez
Kömürlü binaların yılda 2 kez
Şofben bacalarının yılda 1 kez
Barbekü bacalarının yılda 1 kez
Şömine bacalarının yılda 1 kez
Fırın bacalarının yılda 4 kez
Izgara bacalarının yılda 4 kez
temizletilmesi zorunludur.

Bacalarda biriken kurum ile kuşların yuva yapmak için getirmiş olduğu materyalleri temizlemek ve su kanalını açabilmek için her bacanın temizleme kapağı olmak zorundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder